Badge field

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντική νόσο: άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο

Published date field

 

Αν αισθανθήκατε πρόσφατα πόνο στα ούλα μετά από χρήση οδοντικού νήματος ή παρατηρήσατε κοκκινωπά ίχνη στο νεροχύτη μετά το βούρτσισμα και αφού φτύσατε την οδοντόκρεμα, αυτό ίσως σημαίνει ότι βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της νόσου των ούλων. Συνήθως ξεκινά με μια ήπια μορφή φλεγμονής των ούλων, γνωστή ως ουλίτιδα. Ωστόσο, δίχως την απαραίτητη αντιμετώπιση, η κατάσταση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, μια σοβαρότερη πάθηση η οποία προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις απώλεια των δοντιών.

Οι παθήσεις των ούλων οφείλονται σε βακτήρια που συσσωρεύονται στο στόμα. Αυτά μετατρέπονται σε πλάκα και στη συνέχεια σε πέτρα. Επομένως, η τακτική χρήση στοματικών θεραπειών που απομακρύνουν τα βακτήρια προτού αυτά εγκατασταθούν μόνιμα στο στόμα είναι απολύτως απαραίτητη. Η χρήση στοματικού διαλύματος (μερικές φορές αναφέρεται και ως θεραπευτικό στοματόπλυμα) για την ασθένεια των ούλων συμβάλλει καθοριστικά στη μάχη αυτή και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο, χωρίς πόνους!

1. Ώρα για δράση

Όταν η βακτηριακή πλάκα δεν απομακρύνεται με σχολαστικό τρόπο από τα δόντια και γύρω από τα ούλα, είναι πιθανό να αρχίσετε να παρατηρείτε τα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου. Η δυσοσμία του στόματος και τα κόκκινα, πρησμένα ή ματωμένα ούλα είναι τα συνήθη σημάδια της ήπιας νόσου των ούλων - της ουλίτιδας. Η ευαισθησία ή ακόμη και το χαλάρωμα των δοντιών, η επώδυνη μάσηση και η υποχώρηση της γραμμής των ούλων είναι τα συμπτώματα της προχωρημένης νόσου των ούλων. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε τον οδοντίατρό σας και να λάβετε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα! Όσο πιο γρήγορα καταπολεμήσετε τα σημάδια της νόσου των ούλων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιστρέψετε την πορεία της.

2. Στοματικό διάλυμα: πώς μπορεί να βοηθήσει

Γνωρίζατε ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καλλυντικά στοματικά διαλύματα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους; Τα στοματικά διαλύματα, όμως, που έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να εξοντώνουν τα μικρόβια, προσφέρουν περισσότερα οφέλη - ειδικά αν εμφανίζετε σημάδια πρώιμης νόσου των ούλων. Ένα μη συνταγογραφούμενο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα μπορεί να σκοτώσει το 99 τοις εκατό των μικροβίων κατά την επαφή και να παρέχει προστασία από τα μικρόβια για αρκετές ώρες, ακόμη και αφού έχετε φάει ένα γεύμα ή έχετε πιει ένα ποτό. Δεδομένου ότι εξουδετερώνουν ταυτόχρονα τα βακτήρια που ευθύνονται για την ουλίτιδα και την κακή αναπνοή, τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στην τακτική ρουτίνα στοματικής υγιεινής για την πρόληψη ή την αναστροφή της νόσου των ούλων.

Πολλά στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, ενώ εκείνα που συστήνει ο οδοντίατρος σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας ή στα πλαίσια χειρουργικής επέμβασης, περιέχουν πιο ισχυρά αντιβιοτικά, όπως η χλωρεξιδίνη. Συνεπώς, η χρήση τους συνίσταται για θεραπευτικούς λόγους και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι οδοντίατροι συνιστούν διάφορες μορφές αντιμικροβιακής θεραπείας, πάντοτε ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.

3. Συνεχής ή προχωρημένη φροντίδα

Ίσως η ουλίτιδά σας να έχει επιδεινωθεί και να έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Ή ενδεχομένως να μην έχει προχωρήσει, αλλά να επιμένει δίχως κανένα σημάδι υποχώρησης, παρόλες τις προσπάθειες σας και την αυστηρή ρουτίνα στοματικής φροντίδας που εφαρμόζετε στο σπίτι. Σε περίπτωση ασθένειας των ούλων που αρνείται να υποχωρήσει, ο οδοντίατρός σας πιθανόν να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρότερο διάλυμα ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής σας.

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που αντιμετωπίζουν την ουλίτιδα στοχεύοντας τα μικρόβια με στόχο τη μείωση της φλεγμονής, της αιμορραγίας των ούλων και του σχηματισμού πλάκας. Το στοματικό διάλυμα είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν, αλλά πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του οδοντιάτρου σας, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε φάρμακο. Σε περίπτωση τυχόν ευαισθησίας ή ανεπιθύμητων παρενεργειών κατά τη χρήση στοματικού διαλύματος, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας.

4. Άλλες λύσεις για την καταπολέμηση της νόσου των ούλων

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της νόσου των ούλων, μην ξεχνάτε τα βασικά! Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα ευνοεί την υγεία και την αυτοπεποίθηση σας, χαρίζοντάς σας ένα όμορφο χαμόγελο. Πρόκειται για την πρωταρχική σας άμυνα για την απομάκρυνση της πλάκας (βιοφίλμ) από τα δόντια και τα ούλα σας. Και η καθημερινή χρήση ενός μεσοδόντιου καθαριστή, όπως το οδοντικό νήμα, είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της πλάκας από τα μεσοδόντια διαστήματα. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες. Οι φθαρμένες ίνες δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά ενώ οι παλιές οδοντόβουρτσες είναι συχνά εστίες βακτηρίων.

Μην ξεχνάτε πως η πλάκα που μετατρέπεται σε πέτρα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλέον με τη ρουτίνα στοματικής φροντίδας που εφαρμόζετε στο σπίτι. Ο τακτικός, επαγγελματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρό σας απομακρύνει την πλάκα και τη σκληρυμένη πέτρα που σχηματίζεται στα δόντια σας πριν προλάβει να προκαλέσει ασθένεια των ούλων. Ο επαγγελματικός καθαρισμός συμβάλλει επίσης στην αναστροφή της ουλίτιδας όταν αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αν στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των τακτικών επαγγελματικών καθαρισμών σας έχετε την τάση να συσσωρεύετε αρκετή πέτρα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια οδοντόκρεμα για τον έλεγχο της πέτρας και συχνότερους καθαρισμούς.

Το αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα είναι ένα εξαιρετικό εφόδιο για το οπλοστάσιό σας και για τη διατήρηση της υγείας των ούλων σας. Για να είναι όμως αποτελεσματικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα για την ασθένεια των ούλων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εργαλεία με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα που χρησιμοποιείτε για την υγιεινή των ούλων σας. Σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας κατά την επόμενη επίσκεψή σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους περιορισμού των πιθανοτήτων εκδήλωσης νόσου των ούλων. Το ιδανικότερο στοματικό διάλυμα για την περιοδοντική νόσο ή την ουλίτιδα εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης της ασθένειας. Πέρα από τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, την τήρηση αυστηρής ρουτίνας στοματικής φροντίδας και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, η ενσωμάτωση ενός στοματικού διαλύματος στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να συμβάλει ευεργετικά στην καταπολέμηση της νόσου των ούλων.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.