Badge field

Τί είναι η Ουλίτιδα; Σημάδια και συμπτώματα

Published date field

1. Τί είναι η Ουλίτιδα

Η Ουλίτιδα - φλεγμονή των ούλων - είναι το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων και το πιο εύκολο να θεραπευτεί. Η άμεση αιτία της ουλίτιδας είναι η πλάκα - η μαλακή, κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη βακτηρίων που αναπτύσσεται στα δόντια και στα ούλα.

Εάν η πλάκα δεν απομακρύνεται με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, παράγει τοξίνες (δηλητήρια) που μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα, προκαλώντας την ουλίτιδα. Σε αυτό το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων, η βλάβη μπορεί να αναστραφεί, καθώς το οστό και ο συνδετικός ιστός που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί. Εάν όμως η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα δόντια και τη γνάθο σας.

2. Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ουλίτιδα;

Κλασσικά σημάδια και συμπτώματα ουλίτιδας είναι τα κόκκινα, ερεθισμένα και πρησμένα ούλα τα οποία μπορεί να ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ένα άλλο σημάδι της ασθένειας των ούλων είναι η υποχώρηση και απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια σας, κάνοντας τα δόντια σας να φαίνονται πιο μακριά. Η νόσος των ούλων μπορεί να δημιουργήσει θύλακες μεταξύ των δοντιών και των ούλων, όπου συγκεντρώνονται πλάκα και υπολείμματα τροφής. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης κακής αναπνοής ή άσχημης γεύσης στο στόμα τους, ακόμη και αν η ασθένεια δεν έχει προχωρήσει πολύ.

3. Πώς μπορώ να εμποδίσω την ουλίτιδα;

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ουσιώδους σημασίας. Ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός, διότι μόλις η πλάκα σκληρύνει και συσσωρευτεί, ή γίνει πέτρα (τρυγία), μόνον ο οδοντίατρος μπορεί να την απομακρύνει.

Μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσει η ουλίτιδα πριν εξελιχθεί με:

  • Σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος ώστε να απομακρύνεται η πλάκα και να ελέγχεται η ανάπτυξη της πέτρας
  • Σωστή διατροφή για την καλή θρέψη της γνάθου και των δοντιών σας
  • Αποφυγή του τσιγάρου και άλλων μορφών καπνού
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.